Valeriana bertiscea Panč. 1875

Prethodni Naredni

 

 

 

 

Valeriana bertiscea Panč. 1875

= Valeriana simplicifolia Maly 1920

= V. heideri Halacsy 1888

 

Pun naziv taksona:

Valeriana bertiscea Panč., Elench. Pl. Vasc. Crna Gora 42 (1875)

 

Mesto publikovanja:

Pančić, J.: Elenchus plantarum vascularium quas aestate a. 1873 in Crna Gora legit. Dr. Jos. Pančić, Belgradi, Edidit Societas Erudita Serbica. - Typographia status, 1875, VII+106 pp.

 

Locus classicus: : Crna Gora, Kom: Visoke grede (Pančić 1875: 42).

Typus: nije pronadjen!

 

Opis: Višegodišnja biljka. Rizom tanak, sa kratkim puzećim stolonama. Stablo na čvorovima obraslo rapavim, kratkim dlakama, inače golo. Listovi glatki, plavičastozeleni, pri osnovi eliptični, naglo suženi u dršku; listovi na stablu lirasto rasperani, retko nedeljeni. Cvetovi skupljeni u terminalnu cvast, štitolikog oblika. Cvetovi su ružičaste boje. Brakteje linearne, iste dužine kao cvet ili duže.

Opšte rasprostranjenje: Visokoplaninski balkanski endemit rasprostranjen na dinarskim i šarskopindskim planinama od Prenja na severozapadu do Galičice na jugoistoku. Rasprostranjen je u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

Rasprostranjenje u Srbiji: Koritnik.

Stanište: Populacije prokletijskog odoljenja imaju optimum na krečnjačkim siparima alpijskog i subalpijskog pojasa, i to na mestima na kojima se dugo zadržava sneg, do kasno u leto. Karakteristična je vrsta vegetacijskog reda Arabidetalia flavescentis Lkšić na siparima i snežanicima alpijskog regiona. Zemljišta su krečnjački sirozemi i planinske crnice. Na Dinarskim planinama izgradjuje asocijaciju Euphorbio-Valerianetum bertisceae, a na šarplaninskom masivu i na Korabu, asocijaciju Linario-Valerianetum bertisceae.

Ostalo: Međunarodno značajna vrsta vaskularne flore Srbije koja je obuhvaćena i Crvenom Listom flore Evrope. Prema IUCN kategorizaciji stepena ugroženosti označena je kao LRlc (niska verovatnoća opasnosti-poslednja briga). Isti status ugroženosti ima i u okviru Nacionalnog parka Prokletije (Koritnik).