Sempervivum ciliosum Panč. 1888

Prethodni Naredni

 

 

 

 

Sempervivum ciliosum Panč. 1888

= Sempervivum ciliosum (Panč.) Craib 1914

= S. borisii Degen & Urumov 1915

= S. borisii Degen & Urumov 1915 var. ciliosum (Panč.) Hayek 1927

= Sempervivum leucanthum Panč. 1883 var. ciliosum (Panč.) Hayek 1925

 

Pun naziv taksona:

Sempervivum ciliosum Panč., Srpsk. Kralj. Bot. Bašt. Beograd 30 (1888), «nom. nudum»

 

Mesto publikovanja:

Pančić, J.: Regius hortus botanicus belgradensis 1887. Enumeratio plantarum vascularium Florae Serbiae. - Tipographia status, Belgradi, 1888, 31 pp.

 

Locus classicus: Biljka je opisana na osnovui materijala nepoznatog porekla koji je cvetao u Kew garden-u i u Kembridžu. Moguće je da klasično nalazište ove vrste predstavlja lokalitet “stenoviti predeli iznad ušća reke Rilo” (Pančić 1886) i da se odnosi na Pančićev navod S. leucanthum.

Typus: Tipski materijal se nalazi u Herbarijumu u Kew Garden-u.

 

Opis: Višegodišnja gusto rozetasta biljka. Stablo visoko do 12 cm, gusto žlezdasto dlakavo. Rozete 2-3.5 cm u prečniku, gotovo potpuno zatvorene. Mlade rozete se razvijaju na do 10 cm dugim olistalim stolonoma. Listovi rozete oko 20 mm dugi i 4-6 mm široki, veoma savijeni, dlakavi sa obe strane, i sa izraženim 2-4 mm dugim cilijama po obodu (cilije su naročito isražene u gornjoj trećini lista). Cvast sastavljena od dve do tri gronje. Čašica obično crvena na vrhu, Krunica zvezdasta sastavljena od 12-14 limunžutih, tanko ušiljenih, na naličju žlezdasto-dlakavih kruničnih listića, prašnci žuti. Plod je mnogosemeni mešak.

Opšte rasprostranjenje: Endemit južnih delova Balkanskog poluostrtva, rasprostranjen u Bugarskoj, Makedoniji i Grčkoj.

Rasprostranjenje u Srbiji: -

 

Stanište: Na otvorenim suvim kamenjarima, u planinskim predelima na krečnjaku i serpentinitu..

Ostalo: Vrsta je kao retka (R) uključena u Crvenu knjigu flore Bugarske. Zbog stepena ugroženosti njenih populacija predložena je za uključivanje u spisak zaštićenih biljaka Bugarske. kao i u Planove zaštite staništa .