Pančićeva istraživanja flore Koponika

Kopaonik je svakako jedna od najznačajnijih i najinteresantnijih planina u Srbiji, koju je Josif Pančić prvi put posetio još 1851. godina kada je  i otkrio njegove lepote i osobenosti. Gotovo opčinjen Kopaonikom, Pančić ga je istraživao i upoznavao njegov živi i neživi svet, sve dok mu je to telesna snaga dopuštala. kada se uspeo na njega poslednji, osamnaesti put, u svojoj sedamdeset drugoj godini života, izjavio je svojim pratiocima: “Mislio sam Kopaonik potpuno da proučim, a eto ne stigoh. Na vama braćo ostaje da završite što ja započeh”.

U kojoj meri je Pančić bio vezan za ovu planinu govori i činjenica da mu je poslednja želja bila da ga sharane upravo na vrhu   Kopaonika, koji danas po njemu i njegovom mauzoleju i nosi ime Pančićev vrh.

O biljkama Kopaonika Pančić je napisao mnogo radova. U svom prvom radu o biljkama Srbije (Verzeichniss der in Serbien wildwachsenden Phanerogamen, nebst den Diagnosen einiger neuer Arten) iz 1856. godine, Pančić navodi prvi spisak za floru Kopaonika koji broji 109 biljaka. Nakon toga, u jednom od svojih sledećih florističkih priloga (Botanische Ergebnisse einer i. J. 1866 unternommenen Reise in Serbien) iz 1867. godine, navodi sledeći spisak od 205 biljaka Kopaonika, da bi 1869 godine objavio svoj prvi i jedini rad posevećen samom Kopaoniku (Kopaonik i njegovo podgorje). U ovom radu Pančić piše: “...Dopustite mi,..., da vas odvedem u jedan prekrasni kraj od Srbije, u kome sam se često i rado bavio, da mu proučim prirodu, u kome sam svaki put nahodio štogod novo da vidim ili čemu da se divim, koji nisam nikad ostavljao, a da ne bih poželeo, da se još jednom tamo povrnem, a to je - Kopaonik i njegovo podgorje”. Na kraju ovog kratkog rada Pančić navodi još i da je “Ovo kratak izvod opširnije monografije Kopanika i njegovog podgorja, koju ću, ako bog da zdravlja, kasnije izdati”. 

Na kraju u svojim kapitalnim delima Flora Kneževine Srbije iz 1874 i  Dodatak Flori Kneževine Srbije iz 1884. godine, Pančić je objavio obilje podataka o biljkama Kopaonika.

Danas se u Pančićevoj zbirci nalazi 749 sačuvanih eksikata biljaka koje su sakupljene na području Kopaonika. Medju njima su sačuvani i tipski primerci vrsta Hieracium schultzianum Panč. et Vis., Koeleria eriostachya Panč. i Cardamine pancicii Hayek, koje su opisani uprvo na materijalu koji je Pančić sabrao na Kopaoniku.